Principalele materiale plastice folosite in printarea cu imprimanta 3D

Exista o mare varietate de materiale, folosite in functie de procesul de printare 3D. Cititi mai departe pentru a afla tot ce trebuie sa stiti despre aceste materiale. 

Exista cateva tipuri de materiale principale utilizate in printarea cu imprimanta 3D. Cele mai frecvente sunt materialele plastice, care pot varia de la tehnologie, precum PEEK, sau foarte usor de utilizat, cum ar fi PLA. Rasina este un alt material des intalnit si este folosit cu imprimante SLA. Compozitiile sunt o alta categorie si, dupa cum ii spune si numele, sunt create combinand doua materiale pentru a obtine cele mai bune proprietati ale fiecaruia. Ultimul mare grup de materiale sunt metalele. Acestea sunt tiparabile numai cu masini industriale. Astfel, pentru un ghid complet pentru diferitele materiale cu care puteti imprima 3D, cititi in continuare. Articolul de asta va fi despre principalele tipuri de filamente bazate pe compus plastic.

Tehnologiile de modelare a depunerilor condensate sunt cele mai cunoscute pentru utilizarea materialelor plastice in imprimarea 3D. Acestea au forma unei bobine cu filament care trebuie introduse in sau pe imprimanta 3D. Cu tehnologiile FDM / FFF exista multe varietati de materiale plastice si caracteristici diferite pentru fiecare dintre proiectele dvs. Le vom explica pe toate mai jos.

ABS

ABS pentru imprimanta 3D

ilamentul ABS este cel mai des utilizat plastic de imprimare 3D si este utilizat in caroseria masinilor, aparatelor si huselor pentru telefon. Este termoplastic si contine o baza de elastomeri pe baza de polibutadiena care il face mai flexibil si rezistent la socuri.

ABS este utilizat in printarea cu imprimanta 3D atunci cand este incalzit intre 230ºC si 260ºC. Este un material dur, capabil sa reziste cu usurinta la temperaturi de la -20ºC la 80ºC. Pe langa rezistenta ridicata, este un material reutilizabil si poate fi sudat cu procese chimice. Cu toate acestea, ABS nu este biodegradabil si se micsoreaza in contact cu aerul, astfel incat platforma de imprimare trebuie incalzita pentru a preveni deformarea. Mai mult, se recomanda utilizarea unei imprimante 3D cu camera inchisa pentru a limita emisiile de particule la imprimarea cu ABS.

ABS este utilizat in principal in tehnologiile de modelare a depunerilor condensate, cea mai accesibila si accesibila tehnologie de imprimare 3D. Exista totusi si o forma lichida de ABS, care este uneori folosita in procesele de stereolitografie si PolyJet.

PLA

PLA pentru imprimanta 3D

Cunoscut sub numele de acid polilactic sau PLA, acest material prezinta avantaje, deoarece este biodegradabil, spre deosebire de ABS. PLA este fabricat folosind materii prime regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb. PLA este unul dintre cele mai usoare materiale de imprimat, desi are tendinta de a se micsora usor dupa imprimarea 3D. Nu aveti nevoie de o platforma incalzita atunci cand imprimati in PLA, spre deosebire de ABS. De asemenea, PLA imprima la o temperatura mai mica decat ABS, intre 190ºC si 230ºC.

PET

PET pentru imprimanta 3D

Tereftalatul de polietilena sau PET este frecvent intalnit in sticlele de plastic de unica folosinta. PET-ul este filamentul ideal pentru orice piese destinate contactului cu alimentele. Mai mult, materialul este destul de rigid si are o rezistenta chimica buna. Pentru a obtine cele mai bune rezultate la imprimarea cu PET, imprimati intre 75-90 °C.

PET-ul este comercializat in mod obisnuit ca un filament translucid, fiind vandute si variante precum PETG, PETE si PETT. Printre avantajele PET se numara faptul ca materialul nu elibereaza mirosuri la tiparire si este 100% reciclabil.

PC sau policarbonat

PC pentru imprimanta 3D

Policarbonatul (PC) este un material de mare rezistenta proiectat pentru aplicatii de inginerie. Materialul are o rezistenta buna la temperatura, capabil sa reziste la orice deformare fizica pana la aproximativ 150ºC. Cu toate acestea, PC-ul este predispus la absorbtia umiditatii din aer, ceea ce poate afecta performanta si rezistenta la imprimare. Prin urmare, calculatorul trebuie sa fie depozitat in containere etanse.

La crearea cu imprimanta 3D cu PET, sunt necesare temperaturi foarte ridicate. Daca nu este facut corect, straturile separate pot fi vizibile din cauza utilizarii unei temperaturi scazute sau a unei raciri excesive. Pe piata exista filamente de policarbonat care contin aditivi care permit imprimarea filamentului la temperaturi mai scazute.

ULTEM

ULTEM pentru imprimanta 3D

ULTEM este unul dintre materialele de imprimare 3D uimitoare, care se gaseste adesea in aplicatii performante. Pe de o parte, materialele plastice din aceasta familie sunt foarte rezistente la temperatura si substante chimice, in acelasi timp exceleaza si prin usurinta lor de prelucrare si fabricare. Rezistenta la temperatura depinde de imprimanta 3D care trebuie sa functioneze pana la 400 ° C pentru a extrupa aceste materiale de imprimare 3D – o lucrare care nu trebuie facuta acasa din cauza problemelor de siguranta si care poate fi externalizata la un serviciu de imprimare 3D profesional.

Datorita rezistentei lor, materialele de imprimare 3D ULTEM sunt utilizate in unele dintre cele mai solicitante aplicatii in industria auto, aerospatiala, chimica si medicala. Puteti gasi materialul in conectori electrici, instrumente medicale si prize de testare.

ASA 

ASA pentru imprimanta 3D

ASA este un material care are proprietati similare cu ABS, dar are o rezistenta mai mare la razele UV. Ca si in cazul ABS, este recomandat sa imprimati materialul cu o platforma de pat incalzita pentru a preveni deformarea. Cand imprimati cu ASA, setarile de imprimare similare sunt utilizate la ABS, dar trebuie sa aveti grija suplimentara, sa imprimati cu o camera inchisa din cauza emisiilor de stiren.

Speram ca lectia introductiva in lumea materialelor plastice pentru imprimanta 3D a fost de folos. Stati pe aproape, pentru ca urmeaza articole despre materiale compuse, metale, ceramica, ceara, hartie, piatra de nisip (gresie) si, bineinteles, rasina.

Sursa pentru acest articol – printello

Cart
Your cart is currently empty.